Styresystemet Android giver en personlig smartphone
Android er i dag det mest udbredte styresystem i verden til mobiler og tablets. Læs med her, og bliv klogere på Googles system, der kan så meget og ofte er langt billigere end det, Apple kan tilbyde dig.
Hører du til blandt dem, der benytter en Android telefon eller tablet, så er du langt fra alene; det Linuxbaserede styresystem Android er i dag det mest benyttede i verden.
Bag Android står Google, der købte selskabet tilbage i 2005, og den første mobil, der kørte med Android, var HTC Dream, som kom på markedet i efteråret 2008. Siden da er det gået så stærkt for dette styresystem, at det har overhalet konkurrenten iOS fra Apple.
Android er et open source system, og det betyder, at du selv kan tilrettelægge og ændre en del i styresystemet. Du kan for eksempel ændre skærmlayoutet, og derudover kan du indsætte alle mulige former for widgets, der er små programmer, som lader dig se information fra en app direkte på skærmen uden, at du skal åbne den først. På dette punkt skiller Android sig markant ud fra konkurrenten Apple og deres iOS-system.
Forsøger du at ændre i systemet på din iPhone, kaldes det jailbreaking, hvilket klart kan frarådes – sådan er det ikke med Android. For at kunne ændre i systemet på dit Androidprodukt skal du dog have lidt forstand på programmering, men har du det, får du en virkelig god mulighed for at skabe din helt egen telefon eller tablet, der matcher dine behov, præferencer og krav til perfektion – og det er noget, Android virkelig har fået meget anderkendelse for at kunne tilbyde sine brugere.
Hvad koster et Android-produkt?
Når det kommer til prisen på smartphone, tablet eller smartwatch, findes der langt flere billige alternativer hos Android end hos Apple. Sidstnævnte er nemlig kendt for notorisk at skrue priserne på deres produkter i vejret.
En Huawei P20 Lite kan fås fra en pris på cirka 2800 kr., mens det billigste alternativ hos Apple er en noget ældre iPhone 7, der koster fra omkring 3.000 kr.
Når du har købt din smartphone, får du hurtigt brug for en cloud-baseret løsning, så du kan gemme dit indhold i en virtuel sky og på den måde spare plads på din enhed. Hos Apple får du 5 GB gratis plads, herefter må du købe dig til minimum 50 GB for 7 kr. om måneden. Hos Android tilbydes du cloud-løsningen Google Drive, der giver adgang til Google Docs og Google Sheets. Her får du gratis adgang til hele 15 GB i skyen. Skal du bruge mere plads, kan du for en minimumspris på cirka 15 kr. om måneden få 100 GB at lege med – så også når det kommer til de cloud-baserede løsninger, er Android det billigste alternativ.
Skal jeg vælge Android eller iOS?
Det er blevet lidt af et religionsspørgsmål, om Android eller iOS er at foretrække som styresystem. Hvor Android-telefoner er de mest sælgende på verdensplan, har Apple i flere år været den smartphone-producent, der sælger flest telefoner til danskerne.
Det, der taler for at vælge et Android-produkt, er helt sikkert friheden til bedre at kunne skabe den telefon eller tablet, man ønsker sig. Det kræver dog som sagt lidt erfaring. Både Apple og Google tilbyder deres brugere en virkelig fed app-butik, men det er opfattelsen hos mange brugere, at Android er langt mere overlegen, når det kommer til muligheden for at organisere dine mange apps. I Androids system kan du for eksempel lægge vigtige ting på hjemmeskærmen og skjule de apps, der er mindre vigtige i en såkaldt apps-skuffe.
Samtidig får Android som nævnt meget ros for deres widgets, og endelig er de fleste Android-telefoner noget billigere end dem, Apple sender på markedet.
Kan jeg nemt skifte fra iOS til Android?
Det er nok de færreste, der skifter en iPhone ud med en Android-telefon eller omvendt. Men skulle du blive træt af din iPhone, kan det nemt lade sig gøre at flytte dit indhold over på en Android-telefon.
Overførslen sker i tre enkle trin:
Først downloader du app’en Google Drev til din iPhone.
Herefter går du ind i Google Drev og sikkerhedskopier det indhold, du vil have overført til din Android-enhed.
Til sidst tager du din nye Android-telefon og logger ind på Google Drev. Du skal selvfølgelig sikre dig, at du har logget ind på den samme konto, som den du havde på din iPhone. På din Android-telefon kan du nu enkelt og nemt installere alt det indhold, du havde fornøjelse af, dengang du stadig benyttede din iPhone.
Hvilke forskellige Android-versioner findes der?
Der findes virkelig mange forskellige versioner af styresystemet Android. Det kan faktisk være lidt forvirrende at definere helt præcist, hvad Android er. Google lader de enkelte producenter bruge softwaren gratis, og producenten justerer den, så systemet passer til den enkelte smartphone. Det betyder, at den Android-version, du finder på en Samsung telefon, ikke er magen til den Android, som ligger på for eksempel en Nokia. Google stiller ikke noget krav til de enkelte producenter om, at deres modeller skal bruge den nyeste udgave af Android, og det er en stor fordel for de producenter, der tilbyder smartphones med mindre kapacitet; ved ikke at være afhængig af den nyeste version af Android, kan selv de billige og ikke så kraftige mobiler fungere rigtig godt.
En af de versioner, hvor der er skåret ind til benet, er i Android One. Ideen med denne version, som Google lancerede i 2014, var at give dig muligheden for en god brugeroplevelse på de billige mobiler, der ikke indeholder mange Ram og en kraftfuld processor. Android One blev derfor lanceret uden det såkaldte bloatware, der også er kendt som uønsket og ligegyldigt software. Med Android One har du altså haft muligheden for at kunne drøne afsted på en brugerflade med en svag processor og måske kun 2 GB RAM. Android One har dog udspillet sin rolle, da selv de allerbilligste mobiler i dag har 3 eller 4 GB og processorer, der er ganske kraftfulde. Herhjemme er det da også kun Nokia, der stædigt lancerer nye smartphones med Android One som styresystem.
I 2018 lancerede Google versionen Android 9 Pie. Med den fulgte en lidt pudsig funktion, der kan hjælpe dig, der bruger din smartphone for meget; med en app-timer blev det nu muligt at bestemme hvor meget tid, du ville bruge på en enkelt app efter eget ønske. Når tidsgrænsen på app’en overskrides, bliver ikonet gråt, og du kan først benytte denne app igen dagen efter. Derudover fik du en bedre organisering af de notifikationer, som din software indeholder. Men den største ændring bestod nok i, at de tre klassiske navigationsknapper, Tilbage, Hjemmeskærm og Multitasking i stedet blev erstattet af en navigation, der er mere gestus-baseret. Noget Apple har haft stor succes med i deres iPhone X.
Den seneste Android-opdatering, Google har sendt på markedet, hedder Android 10. Her får brugerne for eksempel mulighed for funktionen Dark mode; en funktion Apples brugere har kunnet benytte igennem længere tid. Med Dark mode får du en sort baggrund og en tekst, der står med hvidt, og det gør det meget mere behageligt at læse på din smartphone efter sengetid. Med Android 10 får du også langt hurtigere adgang til sikkerhedsopdateringer og til Google Play Store.
Hvilke Android telefoner findes på markedet?
Vælger du Android som styresystem, får du en del flere forskellige mobiler at vælge imellem, da dette styresystem er langt er mere udbredt end iOS. Her er nogle af de mest populære Android telefoner, som hitter i 2020:
Samsung Galaxy S10 Plus
Den sydkoreanske tech-virksomhed Samsung kender de fleste fra de fjernsyn, virksomheden i dag har leveret til mange danske husstande – men koreanerne har også vist, at de kan være en stærk konkurrent til Apple med deres smartphones.
Samsung præsenterede verden for deres første mobil i 1988, men først omkring 2008 var de klar til at tilbyde kunderne en smartphone. Siden har Samsung sendt mange populære smartphones på gaden, og en af de nyeste modeller er Samsung Galaxy S10 Plus, der må siges at være noget så fremtidssikret. Her får du nemlig en solid telefon, der næsten har flere ressourcer, end du på nuværende tidspunkt har brug for. Der findes ganske enkelt ikke apps, der kræver så kraftig en ydeevne som det, Samsung Galaxy S10 Plus kan levere. Telefonen er født med Android 9 Pie, men det er i foråret 2020 blevet muligt at opdatere den til Android 10.
Nokia 7.2
Finske Nokia var i 1990’erne og i starten af det nye årtusinde en stor spiller på det danske mobilmarked. Sammen med svenske Ericsson delte de to mobilproducenter næsten markedet herhjemme. Dette fik en brat ende, da Apple i 2008 lancerede deres første iPhone. Siden forsvandt Nokia-telefonerne stille og roligt fra butikkerne, men som en anden Fugl Føniks er virksomheden nu tilbage på markedet. Dette har blandt andet resulteret i en lancering af modellen Nokia 7.2. Her får du rigtig meget mobil for pengene; hvor mange nye smartphones i dag koster helt op til 8.000 kr., får du Nokias nyeste model for et langt mindre beløb.
Nokia 7.2 er som andre smartphones fra den finske mobilkoncern en Android One mobil. Efter Motorola opgav Android One, er Nokia den eneste, der stadig benytter dette styresystem af ældre dato. Systemet giver dig til gengæld mulighed for at benytte en meget simpel brugerflade, hvor alt overflødigt er skåret væk. Derudover leveres mobilen med et 3,5 mm jackstik, så du kan benytte dine ørepropper eller høretelefoner med kabel. Der er måske ikke gjort så meget ud af designet på denne telefon, men i forhold til prisen får du en pæn telefon, der dog ikke er prangende.
Nokia 7.2. koster cirka 2.000 kr.
Motorola One Zoom
Motorola er et gammelt amerikansk telekommunikationsfirma, der blev grundlagt i 1928, og virksomheden var medvirkende til at udvikle walkie-talkien i sine unge år.
I 1973 sendte Motorola sin første mobiltelefon på markedet under navnet Motorola DynaTAC. Denne mursten af en telefon er der heldigvis blevet udviklet meget på, så virksomheden i dag blandt andet kan tilbyde sine brugere en Motorola One Zoom. Denne smartphone er en del af Motorolas strategi om at sende pæne og solide telefoner på markedet, der befinder sig på mellemklasseniveau. Mobilen er født med Android 9 Pie, men kan nu opgraderes til Android 10.
Motorola One Zoom kan erhverves for en pris på cirka 2.400 kr.
LG V60 ThinQ 5G
LG Electronics er en sydkoreansk elektronikvirksomhed, der kom til verden i 1958. I starten hed virksomheden GoldStar og fremstillede TV-apparater og hårde hvidevarer som vaskemaskiner og køleskabe, men ved en sammenlægning mellem de to koreanske virksomheder Lucky og Goldstar opstod navnet LG. Ud af den sammenlægning er der kommet så gode smartphones, at virksomheden i 2012 var verdens femte største producent af mobiler målt på antal solgte enheder.
I 2020 har LG sendt modellen LG V60 ThinQ 5G på markedet. Som navnet antyder, understøtter LG’s nyeste smartphone netværket 5G, der så småt er ved at blive udrullet herhjemme. Der hvor LG’s smartphone virkelig skiller sig ud fra konkurrenterne, er ved muligheden for at montere en ekstra skærm på den som et flipcover. Det er den tredje mobil, LG sender på markedet, der har denne spøjse funktion. Derudover følger der også et tredobbelt kamera med 8K-optagelse med i denne smartphone, som gør det virkelig lækkert at fotografere løs. V60 ThinQ 5G benytter styresystemet LG UX, der er baseret på Android 10. Oprindelig kaldte LG deres styresystem for Optimus UI, men dette blev ændret til LG UX, da virksomheden lancerede modellen LG G4.
LG V60 ThinQ 5G kan være lidt vanskelig at få fat i. Det skyldes, at LG ikke længere sælger mobiler i de nordiske lande. Dog kan du med stor sandsynlighed skaffe denne smartphone gennem andre forhandlere, der har importeret den. Forgængeren til V60 ThinQ 5G, der hed V40 ThinQ sælges i stor stil i danske butikker, selvom LG ikke officielt markedsfører den her i landet.
LG V60 ThinQ 5G koster omkring 900 dollar, hvilket svarer til omkring 6.000 kr. Forgængeren V40 ThinQ startede med at koste omkring 6.499 kr., så det er i dette prisleje, du skal finde LG’s nye flagskib.
Huawei P30
Huawei er Kinas største producent af netværks- og kommunikationsudstyr, og på verdensplan er Huawei nu den næststørste leverandør af kommunikationsudstyr til mobiltelefoner. Virksomheden blev stiftet i 1987, og allerede i 2010 sad Huawei på omkring 2,1 procent af verdensmarkedet, hvad angik salget af mobiltelefoner.
Den kinesiske tech-gigant kom også med på smartphone-bølgen, hvilket blandt andet har resulteret i smartphones, hvor du virkelig får noget for dine penge. En af de populære modeller er Huawei P30, der kom på markedet i 2019. Huawei P30 kom i både en lite, standard og pro-udgave. Her forholder vi os kun til standard udgaven, da det nok er den udgave af modellen, der giver mest kvalitet for pengene. Med et tredobbelt Leica kamera er denne smartphone virkelig god til at forevige alt det, du oplever igennem livet. Derudover får du 6 GB RAM og Huaweis egen processor, kaldet Kirin 980 Octa Core. Dette er med til at give dig en lynhurtig smartphone, der gør det muligt at køre de fleste spil uden problemer.
Huawei P30 er født med styresystemet EMUI 9.1, der er baseret på Android 9. Det har været vigtigt for kineserne at kunne tilbyde sine brugere et styresystem, du kun kan finde i Huaweis produkter. Det betyder så desværre også, at det kræver lidt arbejde fra din side at få sammensat en ordentlig Android-oplevelse. Men prisen på denne smartphone er til gengæld værd at notere – Huawei P30 standard-udgaven fås fra omkring 3.200 kr.
OnePlus 7T
Den kinesiske mobilproducent OnePlus blev grundlagt i december 2013 af den svensk-kinesiske iværksætterduo Carl Pei og Pete Lau, der tidligere har fungeret som vicepræsident hos den kinesiske elektronikproducent OPPO.
OnePlus er et godt eksempel på, hvordan kineserne stille og roligt er ved at blive en dominerende aktør på det globale tech-marked. For med modellen OnePlus 7T får du virkelig en kraftig ydeevne, en hurtig oplevelse med brugerfladen og en rigtig god skærmkvalitet. Derudover byder denne telefon også på en opdateret fingeraftryksscanner og et effektivt kamera. Batterilevetiden er dog ikke så prangende, og modellen kan ikke benyttes til trådløs opladning.
OnePlus 7T findes i flere forskellige modeller, hvoraf den billigste kan fås for omkring 3.500 kr.
Hvordan ser fremtiden ud for Android?
Når vi i dag ser mobiler, tablets og smartwatches udvikle sig med lynets hast, skyldes det helt sikkert den sunde konkurrence, der er mellem Android og iOS. Havde bilen udviklet sig med samme hast, ville den i dag sikkert kunne køre over tusind kilometer i timen.
Når Android er blevet mest udbredt i verden, skyldes det, at systemet er open source. Dermed kan tech-virksomhederne tilpasse deres styresystem, så deres brugere får en helt unik oplevelse. Huawei har for eksempel solgt smartphones med systemet EMUI 9.1, der er baseret på Android 9. Men også brugerne kan med Android tilpasse deres smartphones, så de passer til den enkeltes ønsker og behov.
At Android og iOS konkurrerer hårdt kan ses ved, at Google for nylig har bekræftet, at der snart dukker en funktion op til Android under navnet Nearby Share. Apple har et stykke tid været foran, når det kommer til at tilbyde trådløs overførsel af for eksempel billeder, og med AirDrop har Apple altså givet Android baghjul på et område, der bliver mere og mere vigtigt for brugerne – men når Androids Nearby Share løsning rammer markedet inden så længe, vil Google nok kunne tilbyde sine brugere en lignende løsning.
Hvordan fremtidens smartphone ser ud, er svært at gætte på. Men så længe store tech-giganter som Samsung, Apple og Huawei konkurrerer så intenst, er der nok ingen grænser for, hvad din smartphone kan udvikle sig til – og det uanset om den benytter Android eller iOS.